Adferdsovervåking lar oppdrettere avdekke utfordringer tidligere

Adferdsovervåking har vært den manglende brikken for å oppnå komplett innsikt i fiskens status og tilstand i merden. Med video, kunstig intelligens og avansert maskinlæring leverer Aquabyte ADFERD presise data på svømmehastighet, svømmetilt og pusteindeks.

– Med disse adferdsdataen kan oppdretterne avdekke biologiske og tekniske utfordringer tidligere, sier Kristin Aase, Insight Manager i Aquabyte.

Svømmetilt avslørte problem med luftkuppel

Kristin Aase, Insight Manager i Aquabyte

Adferdsmodulen kompletterer Aquabytes eksisterende løsninger for vektberegning, velferdsskåring og automatisk lusetelling. Ved å overvåke fiskens adferd i merden får oppdretterne data og innsikt som gir tidlige varsler dersom noe er galt.

– Et eksempel på dette har vi fra en kunde som har produksjon i nedsenkede merder. Adferdsovervåkingen viste at fisken i én av merdene hadde unormalt høy svømmetilt – altså at den svømte med hodet høyere enn resten av kroppen. Høy tilt oppstår når fisken ikke klarer å fylle svømmeblæren og dermed mister evnen til å opprettholde riktig oppdrift, forklarer Kristin Aase.

– Da kunden ble gjort oppmerksom på dette, ble luftkuppelen – som sørger for at fisken får tilgang til luft på 35 meters dyp – undersøkt. Det viste seg at kuppelen hadde en alvorlig teknisk feil. Problemet ble utbedret, og kort tid etter begynte fisken å svømme med normal tilt igjen, forteller Kristin.

– Uten adferdsovervåkingen kunne problemet med luftkuppelen blitt oversett. Og hadde fisken stått for lenge uten tilgang på luft, kunne konsekvensene blitt alvorlige, konkluderer Kristin.

Utfordringer knyttet til lufttilførsel og lavt oksygennivå kan avdekkes ved å overvåke fiskens svømmetilt. Høy tilt er når fisken svømmer med hodet høyere enn resten av kroppen. I Aquabyte ADFERD oppdateres data om fiskens svømmetilt hver time.

Enklere og mer nøyaktig registrering av svømmehastighet

Kamerabasert overvåking av velferd og adferd spiller en avgjørende rolle i nedsenket produksjon, hvor det ellers er utfordrende å observere fisken. Automatisk adferdsovervåking gjør det dessuten enklere å oppfylle kravet om registrering av svømmehastighet i nedsenkede merder.

I nedsenket produksjon er det krav om at svømmehastighet registreres, men overvåking av svømmehastighet gir verdifull innsikt også i annen produksjon. Videoen til venstre viser fisk som svømmer med normal hastighet, video til høyre viser fisk som er stresset.

– Når fisken står i nedsenkede merder, er det krav om at svømmehastigheten overvåkes og registreres. Tidligere har dette blitt gjort med stoppeklokke og video fra fôringskamera. Det er både unøyaktig og tidkrevende for dem som skal utføre jobben. Med vår nye adferdsmodul måles svømmehastigheten automatisk, kontinuerlig og med høy presisjon. Her er det mye tid og arbeid å spare, sier Kristin Aase.

Verdien av automatisk overvåking av svømmehastighet strekker seg langt utover kravene til nedsenkede merder. Overvåking av fiskens svømmehastighet er viktig indikator for fisken stressnivå – uansett om den står i dypet eller vanlige overflatemerder.

– Stress kan skyldes dårlig oksygentilgang, men også fremmedfisk, algeoppblomstring eller båter som passerer for nær merden. Med vår adferdsovervåking får oppdretterne oppdaterte data på svømmehastighet hver time. Da kan de følge nøye med på hva som skjer i merden, og raskt identifisere årsaken til stress og ubehag hos fisken. God innsikt i fiskens stressnivå er avgjørende før man tar beslutninger om avlusing, splitting av populasjonen eller tidspunkt for slakt. Dette handler både om god fiskevelferd og god økonomi, presiserer Kristin.

Pusteindeks avdekker oksygenmangel eller gjelleproblemer

En sentral del av Aquabytes adferdsmodul er overvåkingen av fiskens pusteindeks. Indeksen er basert på observasjoner av fiskens bevegelser og viser hvor mye vann den må føre gjennom gjellene for å ta opp tilstrekkelig oksygen. Endringer i pusteindeksen kan avdekke problemer knyttet til lavt oksygennivå – eller indikere tidlige tegn på svekket gjellehelse.

I samarbeid med Tina Oldham og Havforskningsinstituttet har Aquabyte gjennomført forsøk som verifiserer sammenhengen mellom pusteindeks og oksygennivå i vannet. Ved lavt oksygennivå øker fiskens pusteindeks.

– Endringer i fiskens pusteindeks kan gi tidlige varsler om utfordringer knyttet til både biologi og miljø. Høy pusteindeks betyr at fisken må føre store mengder vann gjennom gjellene for å ta opp nok oksygen. Vi ser at lavere oksygennivå i vannet øker pusteindeksen hos fisken – og motsatt, sier Kristin og fortsetter:

– Det er en tydelig sammenheng mellom lavt oksygennivå og høy pusteindeks. Men det er når oksygennivået holder seg stabilt høyt, og pusteindeksen likevel øker, at varsellampene bør tennes. Høy pusteindeks i oksygenrikt vann kan tyde på helserelaterte utfordringer hos fisken – mest sannsynlig knyttet til gjellehelse. I slike tilfeller fungerer adferdsovervåkingen som et viktig varslingssystem. Den gjør det mulig å oppdage problemer tidligere og iverksette riktige tiltak før det er for sent, avslutter Kristin Aase i Aquabyte.

Les mer om Aquabyte ADFERD

keyboard_arrow_up