Tett samarbeid i nedsenkede merder
Lakselus har lenge vært en kjent utfordring i oppdrettsnæringen. De siste årene har vi også sett en økning i forekomsten av giftige alger og perlesnormaneter. Felles for lus, alger og maneter er at de trives best i de øvre vannlagene og utgjør en betydelig utfordring for fiskevelferden. Disse utfordringene kan reduseres betraktelig med nedsenket drift.
Pionerer innen nedsenket produksjon
Det norske oppdrettsselskapet Sinkaberg har siden 2014 vært pionerer innen nedsenkbar merdteknologi. Siden 2019 har de satset på nedsenket produksjon i kommersiell skala. Selskapet har lenge hatt et sterkt fokus på å bedre fiskevelferden ved å skjerme fisken fra lakselus. Overvåkningsteknologi basert på kamera og kunstig intelligens, utviklet av Aquabyte, har spilt en avgjørende rolle i denne satsingen.
– En utfordring med nedsenkede merder er økt avstand mellom fisken og oppdretteren. På 30-40 meters dyp er kamerabasert teknologi det eneste verktøyet som muliggjør lusetelling og kontinuerlig overvåking av fisken under produksjon. Da vi startet opp med nedsenket produksjon i stor skala i 2019, var det naturlig å samarbeide med Aquabyte om dette, sier Ketil Rykhus, Samfunnskontakt i Sinkaberg.
Kamerabasert overvåking og datainnsamling
Aquabyte utvikler teknologi der kameraer i merdene tar over én million bilder av fisken hver dag. Bildene analyseres med avansert maskinlæring og kunstig intelligens, og gir oppdretterne innsikt i lusetall, biomasse, vekst, og fiskens velferd og adferd.
– Gjennom vårt samarbeid med Sinkaberg har vi opparbeidet oss kunnskap og erfaring om nedsenket produksjon som andre leverandører av kamerabasert overvåking og datainnsamling ikke kan måle seg med. Vi setter pris på samarbeidet vi har med Sinkaberg. Det har gitt oss en unik forståelse av de tekniske og produksjonsmessige forskjellene mellom dypdrift og vanlig overflateproduksjon, sier Thomas Fekete Rønningen, CCO i Aquabyte.
Samarbeid som sikrer optimal drift og resultater
Det tette samarbeidet mellom Sinkaberg og Aquabyte over flere år er basert på god kommunikasjon og samhandling. Med absolutte frister, hvor avvik kan få store økonomiske og biologiske konsekvenser, er dette helt avgjørende.
– Med Aquabyte opplever vi en nærhet til oss som kunde. Vi har personer i Aquabyte som er nære kontakter og som kjenner oss godt. Dette er folk som har vært med på hele tidslinjen vi har jobbet sammen. De vet hvordan vi tenker og hvordan vi vil ha ting. Dette gir et smidig samarbeid i en hektisk og utfordrende hverdag, sier Ketil Rykhus i Sinkaberg, og legger til:
– Vi opplever også at Aquabyte som leverandør gir god oppfølging av driftslederne på våre lokaliteter. Det sikrer at utstyr og systemer leveres på en god måte, og at de driftes optimalt. Dette garanterer høy oppetid for en teknologi som vi er avhengige av.
Holder fisken unna lus, maneter og alger
Med nedsenket produksjon kan fisken vokse i områder med vesentlig mindre eller ingen kontakt med lakselus, maneter og alger. Målet er å holde merdene nedsenket fra fisken settes ut til den sendes til slakt. Må merdene heves i løpet av produksjonen, øker risikoen for lusepåslag, sykdom og stress.
– Hammerhead-kameraet, som vi lanserte i fjor, bygger på erfaringene fra vårt lange samarbeid med Sinkaberg og andre aktører som satser på nedsenket produksjon. Kameraet er utstyrt med selvrensende linser og innebygde sensorer som måler blant annet salinitet og oksygen. Dette reduserer behovet for ekstra utstyr i merden, samtidig som kameralinsene kan gå gjennom en produksjonsperiode uten behov for rengjøring, sier Thomas Fekete Rønningen.
Data som grunnlag for innsikt og forbedring
I tillegg til automatisk lusetelling, som muliggjør pålagt rapportering av lusetall fra nedsenkede merder, leverer Aquabytes kamerabaserte system kontinuerlige data om biomasse, vekst, velferd og adferd. Innsikten fra disse dataene gir Sinkaberg verdifull forståelse av fisken som står i dypet.
– Sammen med Aquabytes kundeteam har vi jobbet med en rekke saker og situasjoner der vi har gått inn i dataene systemet leverer, analysert hva som har skjedd, og lett etter årsakene. I slike situasjoner gir dataene og innsikten vi får fra disse oss verdifull læring. Kort sagt, dataene gir oss muligheten til å identifisere forbedringsområder, optimalisere driften og forebygge lignende situasjoner i fremtiden, bekrefter Ketil Rykhus i Sinkaberg
Fremmer god fiskevelferd og fiskehelse
Kamerabasert overvåking og datainnsamling muliggjør produksjon i nedsenkede merder, men gevinstene som kontinuerlig innsamling av nøyaktige data gir, er like viktig.
– Vårt system er et uvurderlig verktøy for overvåking av fisken gjennom hele produksjonsprosessen. Dataene systemet leverer gir verdifull innsikt i sammenhenger mellom biologiske og miljømessige faktorer, og hvordan disse påvirker fisken. Denne innsikten gjør det mulig for våre brukere å ta beslutninger som fremmer god fiskevelferd og fiskehelse, og samtidig skaper gevinster – uavhengig av produksjonsmetode, avslutter Thomas Fekete Rønningen, CCO i Aquabyte.